Dakle, sezona 2008-2009 se polako blizi kraju, pa sam mislio da je ovo dobro vreme da evaluiramo ucinak nasih igraca. Preostale dve utakmice ne bi trebale previse uticati na misljenje o kvalitetu igara tokom ove sezone.
Prilikom opisivanja igraca vodio sam se brojem dresa. Igraci koji su na pozajmici, kao i igraci koji su igrali jako malo (Plessis, Darby, Kelly, Spearing) ili igraci koji su u medjuvremenu napustili klub (Pennant, Keane) nisam pomenuo u listi. Ako neko zeli da da ocene i za njih, slobodan je da to uradi. Dakle, da pocnem polako ...
Diego Cavalieri – ocena 6,0
Cavalieri nije igrao toliko cesto (4 utakmice), ali mislim da je mogao bolje da odradi svoj posao. Verovatno je u pitanju navikavanje na novu zemlju/takmicenje/nacin igre/itd, ali Cavalieri na mene ne ostavlja isti osecaj sigurnosti kao Pepe. Zahvalan rezervni golman, ali mislim da ne bi mogao biti prvi golman Liverpoola na duzi period.
Andrea Dossena – ocena 5,5
Mislim da nije ni izbliza opravdao obestecenje od 7 miliona funti. Imao je nekoliko obecavajucih utakmica, ali uglavnom nije igrao na potrebnom nivou. Odlicni golovi protiv Reala i Scuma ne mogu da sakriju cinjenicu da je veci broj utakmica odigrao lose. Posebno me je iznenadilo sto je pokazalo da je ofanzivno bolji igrac nego defanzivno. Pomalo cudno kad je u pitanju Italijan, posebno zato sto se radi o defanzivnom igracu. Sledece sezone, ako eventualno ne bude prodat na leto, mora biti mnogo bolji.
Sami Hyypia – ocena 7,5
Nas leteci Finac ove sezone nije igrao toliko puno, ali ono sto je igrao, odradio je kako samo on to moze. Pouzdan i stalozen igrac, koji i pored svojih godina i nedostatka brzine, bez velikih problema moze da igra na visokom nivou. Veliki sluga za nas klub, zelim mu sve najbolje u sledecem poglavlju njegove karijere.
Daniel Agger – ocena 7,0
Agger je dugo bio povredjen, zbog cega mu je trebalo dosta vremena da se vrati u njegovu najbolju formu. Uveren sam da ni silne spekulacije oko novog ugovora nisu pomogle. Ipak, Danny je u nekoliko navrata pokazao svoj kvalitet, sa golom protiv Roversa kao nesumnjivih vrhuncem (i jednim od nasih najlepsih golova ove sezone). Na srecu, Agger je u medjuvremenu potpisao novi ugovor i uveren sam da ce sledece sezone biti jos bolji.
Steven Gerrard – ocena 9,0
Jos jedna odlicna sezona od Captain Fantastica. Sta reci o Gerrardu, a ne dati mu dovoljno komplimenata. Ove sezone smo imali prilike da vidimo manje golova sa kojim nas je spasavao u zadnjim momentima utakmica, ali to nije kritika na njegov racun, vec kompliment na racun njegovih saigraca. Iako smo i i dalje "Gerrardov tim", u medjuvremenu smo postali mnogo manje zavisni od njega. Sto samo ide u prilog kvalitetu Gerrardovih igara. Steta je samo sto on i Nando nisu cesce igrali zajedno ove sezone.
Fernando Torres – ocena 8,5
Kao sto sam rekao u opisu Gerrarda, steta je sto Nando i on nisu cesce igrali zajedno. Nadao sam se da ce Nando imati priliku da se odmori ovo leto, ali posto ga ceka Confederations Cup, bojim se da nema nista od toga. Kad je u pitanju ova sezona, mogu reci da sam jako zadovoljan njegovim ucinkom iako je dao manje golova. Mislim da ove sezone mnogo bolje ucestvuje u igri naseg tima i ne mogu zamisliti boljeg napadaca u svetu u ovom trenutku, ili napadaca koji bi vise odgovarao igri naseg tima. A da ne govorim o tome koliko se Nando odlicno uklopio u Liverpoolu, kao i o respektu/ljubavi koju uvek pokazuje prema nasem klubu i navijacima. Dostojan naslednike Fowlerove 9ke.
Albert Riera – ocena 7,0
Poceo je jako dobro, ali je posle Nove Godine dosao (ocekivan?) pad u formi. Pad u formi koji se poklopio sa padom forme citavog tima. U zadnja dva meseca Reira je popravio kvalitet svojih igara i mislim da, on the whole, mozemo biti zadovoljni njegovom prvom sezonom na Anfieldu.
Fabio Aurelio – ocena 8,0
Kad je zdrav, mislim da je Aurelio jedan od najboljih levih bekova u EPL. Nazalost, i ove sezone je imao problema sa povredama, iako (na srecu) ne tako puno kao prethodnih sezona. Jedan od nasih najpouzdanijih igraca. Ne secam da se je napravio neku veliku gresku ove sezone, niti da je imao velikih problema sa cuvanjem protivnickih igraca. A konacno smo dobili priliku da vidimo nekoliko golova iz slobodnih udaraca.
Xabi Alonso – ocena 9,5
Za mene je Xabi igrac sezone 2008-2009, bez ikakve sumnje. Ne mogu poverovati koliko je malo nedostajalo da ode iz kluba proslo leto i nadam se da vise nikad necemo (pokusati) napraviti istu gresku. Xabi je igrac ciji je nedostatak najvise vidi u nasem timu, bez njega to jednostavno nije ista ekipa. Ako sledece sezone zadrzi ovu formu, mislim da ta 19. titula nece biti tako daleko.
Yossi Benayoun – ocena 8,0
Yossi je dobio 8icu zbog losijeg prvog dela sezone. Da sam gledao samo drugi deo sezone (posebno zadnja dva-tri meseca), ocena bi bila blize 9ki. Tokom prvog dela sezone je imao dosta problema sa svojom ulogom super suba, kasnije je mnogo bolje koristio svoje sanse. U zadnjih nekoliko meseci je bio jedan od nasih najboljih igraca.
Alvaro Arbeloa – ocena 9,0
Mr. Consistent, preuzeo je tu titulu od Finnana. Mislim da je ove sezone dokazao da je jedan od najboljih bekova u EPL, a ponajvise upada u oko njegova angazovanost u napadu. To je deo njegove igre na koji smo u proslosti imali dosta kritike, ove sezone je to znacajno popravio. Sledece sezone samo treba da nastavi na isti nacin, mada bi bilo lepo da u timu imamo kvalitetnu alternativu za njega (u slucaju povrede, kartona, itd).
Dirk Kuyt – ocena 8,5
Jedan od nasih najboljih igraca ove sezone. Mislim da ne trebam puno da pisem o njegovoj pozrtvovanosti i zalaganju na terenu. Medjutim, ove sezone se istakao i (vaznim) golovima i asistencijama. Kuyt sigurno nije najbrzi igrac na svetu, niti igrac sa najboljom tehnikom, ali sa svojim specifickim kvalitetima stvara dosta problema protivnicima i donosi dosta toga dobrog nasem timu.
Ryan Babel – ocena 5,5
Jako, ali bas jako lose odigrana sezona. Prosla godina je bila godina navikavanja i Babel je (po mom misljenju) odigrao sasvim dobro za nekoga ko je tek dosao u EPL. I onda kad smo ocekivali jos bolji ucinak ove sezone, Babel nas je razocarao. Ocigledno mu ne odgovara uloga (prve) rezerve, ali mogao/morao je vise da se trudi kad dobije sansu da zaigra. Utakmica protiv Chelsea (EPL, u gostima) je bila jedan od retkih pozitivnih primera. Ako na leto dodje David Silva, ili neki neki drugi ofanzivni vezni igrac slicnih kvaliteta, mislim da mozemo prodati Babela. U suprotnom, moze ocekivati jos jednu (poslednju) sansu.
Javier Mascherano – ocena 9,0
Najbolji defanzivni vezni igrac u EPL, a verovatno i na svetu. Ove godine je znatno poboljsao svoj passing, a nekoliko puta je pokazao da ima i opasan sut. Jako vazan igrac za nas, nezamenjiv deo takozvane "kicme" naseg tima.
Lucas Leiva – ocena 6,0
Donekle uporedljiv sa Babelom, iako je Lucas po meni bio bolji (=malo manje gori) nego Babel. Ipak, mislim da su nasi navijaci trebali imati vise razumevanja prema njemu, malo koji igrac ce poceti igrati bolje nakon sto mu njegovi navijaci zvizde. Nije bas lako igrati kad znas da ce svaka tvoja greska biti ispracena negodovanjem. Ipak, mislim da je popravio igru u zadnjem delu sezone. Da li je to dovoljno da mu Rafa da jos jednu sansu, videcemo na kraju sezone.
Emiliano Insua – ocena 7,5
Insua poseduje sve kvalitete da (za par godina) postane nas standardni levi bek i tu poziciju zadrzi dugi niz godina. Jak u duelu, dovoljno brz, sa dobrom tehnikom i centarsutom i bez straha da se ubaci u napad. Naravno, Insua je pravio greske, ali toga ce sa vremenom (i iskustvom) biti sve manje i manje.
Jamie Carragher – ocena 7,5
Carra je odigrao jos jednu dobru sezonu. Medjutim, mislim da ove sezone nije igrao na vrhuncu svojih mogucnosti. Suvise cesto je imao neke (male) greske, greske kojih nije bilo prethodnih sezone. Sto samo dokazuje da je i Carra obican covek, a ne Superman kao sto nas je nekad navodio da pomislimo. Mislim da bi sledece sezone cesce duo Agger-Skrtel cesce trebao dobiti sansu, kako bi Carra bio svez za najjace i najvaznije utakmice, gde su njegovi liderski kvaliteti najpotrebiji i najvise dolaze do izrazaja.
David N’gog – ocena 6,5
Smatram da je N’gog imao sasvim dobru prvu sezonu u EPL i da se sasvim solidno snasao u nekoliko utakmica koje je imao priliku da odigra. Naravno, on nije ni izbliza finished article, ali je pokazao da ima potencijala. Za nadati je se da ce njegova druga sezona biti mnogo bolja nego Babelova.
Pepe Reina – ocena 9,0
Najbolji golman u EPL. Tri Golden Gloves zaredom i konkurenciji za cetvrtu. Imao je par gresaka ove sezone (protiv Scuma u EPL i Chelsea u CL), ali je gotovo uvek bio na visini zadatka. Ono sto mene impresionira jeste njegov neverovatan nivo koncentracije. Uopste nije lako biti golman kluba kao sto je Liverpool, gde celu tekmu mozes biti totalno nezaposlen i onda odjednom moras da odradis world class odbranu. A Pepe svoj posao radi odlicno. O njegovim asistencijama ne treba ni da govorim.
Philipp Degen – ocena 5,0
Njega sam uvrstio u ovu listu, iako je odigrao samo jednu ili dve utakmice. Tokom te dve tekme nije pokazao nista posebno, a da ne pominjem cinjenicu da je gotovo konstantno bio povredjen. Imajuci u vidu njegovu "osetljivost" na povrede, mislim da nema sta da trazi u EPL.
Nabil El Zhar – ocena 5,5
Iako je imao nekoliko solidnih rola (pre svega mislim na tekmu protiv ’Boroa kuci), mislim da nema kvalitet da bude standardan clan naseg prvog tima. Maksimalno se trudi, ali njegove akcije retko kada uspevaju. Jos jedan kandidat za prodaju po mom misljenju.
Martin Skrtel – ocena 7,0
Za Martina vredi otprilike isto sto sam napisao i za Carraghera. Dobro odigrana sezona, ali ne bas sasvim kako Martin to moze. Ono sto mi posebno smeta kod njega, jeste kolicina faulova koje on pravi i to cesto u blizini naseg kaznenog prostora. Na to zaista mora da obrati paznju. Ipak, radi se o jako kvalitetnom igracu, koji ce zajedno sa Aggerom dugo godina ciniti nas CB duo.